Image header 3

Hoe (on)gezond is een airco?

airconditioning

Een heerlijke frisse wind op een warme zomerse dag.
Veel mensen genieten van een airco op zulke hete dagen zoals we deze zomer hebben gehad.

Elk jaar komt weer de vraag naar voren: hoe gezond, of ongezond, is een airco eigenlijk?
Veel mensen verwijten bepaalde klachten aan de airco in de auto, in het vliegtuig of in huis.
Verkouden, keelpijn, spierpijn.. de koude lucht uit de airco moet wel de oorzaak zijn.

In welke mate draagt een airco bij aan uw gezondheid? Graag geven wij u enkele feiten over de airco en de invloed op uw gezondheid.

Feiten over de airco

De airco blaast geconditioneerde lucht en bij sommige modellen ook een drogere lucht. Een droge lucht geeft een frisser gevoel. Een airco zonder, of niet goed ingestelde, luchtvochtigheidsregulatie kan zorgen voor geïrriteerde ogen en slijmvliezen. Dit kan leiden tot hoesten en lichte keelpijn. Auto’s beschikken meestal niet over zulke luchtvochtigheidsregulaties. De kans op klachten door de airco in de auto is daarom groter dan bij airco’s in woningen o.i.d.

Het is ook mogelijk om spierpijn te krijgen van de airconditioning. Als u voor langere tijd direct in de luchtstroom zit, kunnen uw spieren kou vatten waardoor u spierpijn krijgt.

Verkouden worden door de airco

U kunt verkouden worden door snelle temperatuurveranderingen. Als de buitentemperatuur 30 graden is en de binnentemperatuur slechts 20 graden is, is de kans op verkoudheid vele malen groter. Een juiste afstelling van de airco is daarom van belang om verkoudheid te voorkomen. Het temperatuurverschil mag maximaal 6 graden zijn.

Voorkom klachten met een schone airco

De lucht wordt gefilterd door de airco. Het is daarom van belang dat de filters in de installatie schoon zijn en onderhouden worden. Als de airco niet, of onvoldoende, onderhouden wordt, kunnen er schimmels en bacteriën zich ophopen in de filters. Deze kunnen wel een ziekte veroorzaken maar de kans is alsnog erg klein. In Nederland komt het nauwelijks voor dat een airco dusdanig vervuild is dat er bacteriën en schimmels in groeien. Desondanks is het voor de levensduur van de airco en uw gezondheid belangrijk om uw airco van regelmatig onderhoud te voorzien.

Deel deze pagina: